Har du også nogle gange svært ved at indføre dit kateter?

At indføre et kateter og tømme blæren for urin kan opleves som en udfordring for nogle, specielt i begyndelsen, når man skal lære at håndtere et kateter. Det erfarede 67-årige Hans, som efter en operation for en forstørret prostata, begyndte at anvende engangskateter permanent. Hans har i dag anvendt kateter i knap 2 år, og er derfor mere fortrolig med kateterisation end i begyndelsen, men på trods af det, oplever han stadigvæk nogle dage, hvor katetret ”ikke vil op”.


 

”Det med at føre et kateter op har ikke været en nem sag for mig. Og stadigvæk kan jeg få dage, hvor der pludselig er ”lukket”. Problemet er at slappe af. Det bliver værre af, at musklerne, der sidder rundt om urinrøret, ikke er under viljens kontrol. At der sidder muskler der, var jeg ikke specielt hurtig til at fatte”. (Hans, kateterbruger) 

Den første modstand, man møder, er ved den ydre lukkemuskel

Der kan opstå problemer flere steder, når man skal føre et kateter op i blæren, udtaler Beritt Pedersen, sygeplejerske og uroterapeut fra Urologisk Ambulatorium på Aalborg Universitetshospital.

Den første modstand, man kan møde, er ved den ydre lukkemuskel. Når katetret rører ved lukkemusklen, vil de fleste mænd føle trang til at tisse, hvilket kan være et pejlemærke for den enkelte på, hvor katetret befinder sig i urinrøret.

Her kan man lade katetret ”stå” på lukkemusklen i nogle sekunder. Dette vil ofte være tilstrækkeligt til, at katetret kan føres videre. Hvis dette ikke er tilstrækkeligt, kan man hoste eller presse, som om man skal på wc.

Hvis det ikke er nok, anbefales det at prøve igen lidt senere, uden at man går i panik. Prøv at være så afslappet som muligt, forklarer Beritt Pedersen.

Når man har passeret den ydre lukkemuskel, skal katetret passere prostata

Prostata kan hos nogle være forstørret, og der kan derfor også her mærkes modstand. En modstand, som dog er lettere at passere end ved lukkemusklen.

Det sidste sted, der kan opleves modstand, er lige før katetret føres ind i blæren. Her skal man nogle gange trykke lidt mere med katetret for at passere denne forhindring.

Hvis man til stadighed oplever problemer på disse steder, kan man tale med en fagperson, da man eventuelt kan have brug for et andet kateter, eksempelvis af en anden størrelse eller med en anden spids, udtaler Beritt Pedersen.

Hans fandt sin egen metode, når han havde udfordringer med at indføre katetret

For Hans hjalp det at slappe af i kroppen, når han havde udfordringer med at indføre katetret, måske virker hans metode også for dig?

 ”Til sidste fandt jeg en metode til at løse situationen, når kateteret ikke vil op. Tag en dyb indånding, gerne med skuldrene helt op til ørene, og så en hurtig udånding, og tæl så langsomt baglæns fra 10 – 0. Samtidig prøver du bare at lade kroppen falde mere og mere sammen. Tænk eventuelt på hypnotisørens praksis med at ”tælle” folk ned og op af bevidsthed. 

Jeg ved godt, det ikke altid hjælper. Hvis du er i en presset situation i dit liv eller tumler meget med noget der ikke vil løses, er det rigtig hårdt – og musklerne har svært ved at ”give slip”. Måske vil et lille ”nap” på en ½ -1 time gøre noget” (Hans, kateterbruger)

Har du spørgsmål til SpeediCath Compact?

Har du spørgsmål til SpeediCath Compact, til hvordan du bestiller en vareprøve, eller er du i tvivl om, hvordan du skal søge bevilling til SpeediCath Compact hos din kommune, så er vores kundeservice klar til at hjælpe dig på telefon 49 11 12 13

Luk

Gratis vareprøve

Tak for din bestilling

Ordren er afgivet

Se skrivebordsversion